Home

Wat is surfcasting?

Iedere sportvisser weet dat het een groot voordeel kan zijn als men zijn aas verder de zee in krijgt. Het maakt dat je een groter stuk kunt afvissen.

Onze vereniging opgericht in 1988 heeft tot doel de castingsport te promoten en de hengelaar beter en verder te leren werpen in alle omstandigheden op een veilige manier. Tot voor kort was 100m werpen een hele prestatie. Vandaag de dag daarentegen wordt 200m meer als de magische grens gezien. Meer en meer leden doorbreken dan ook deze magische grens.

Alhoewel er gemakkelijk gedacht wordt dat het materiaal zorgt voor de werpafstand, zal bij het aanleren van de juiste werp- technieken u al snel duidelijk zijn dat de werptechniek de enige echte manier is om verder te werpen. Daar het er naar uitziet dat men in de toekomst deze technieken zal moeten beheersen om nog een visje gevangen te krijgen, is het bijna een must voor iedere sportvisser om zich bij ons te informeren. Surfcasting is trouwens naast een fysieke sport ook een testbank voor de nieuwste vismaterialen.

Casting als sport is de laatste jaren steeds populairder. Sinds 1997 is er het officiele WK. Ons clubkampioenschap longcasting/afstandswerpen is dan ook één van onze voornaamste jaarlijkse hoogtepunten. Door middel van 5 wedstrijden en een finale wordt bepaald wie zich voor het volgende jaar Clubkampioen mag noemen. Een jaarlijkse belevenis die geen enkele hengelaar zou mogen missen!

Om iedereen een eerlijke kans te geven wordt er geworpen in drie categorieën:

  • A: 200m en verder
  • B: van 150m tot 200m
  • C: tot 150m

Voor elke deelnemer geldt dat hij of zij moet werpen met een hoofdlijn van minimum 0,31mm en 150gr. Voor de 125gr geldt een lijndikte van 0,28mm. Voor de 175gr geldt een lijndikte van 0,35mm. Dit geldt dan ook voor de officiële Belgische records:

  • 125gram: D. Moeskops (277,87m)
  • 150gram: D. Moeskops (285m)
  • 175gram: D. Moeskops (276,58m)

Deze afstanden zijn allen geworpen op officiële wedstrijden ingericht door leden van FIPS-M waarvan de BSC een lid is.